top of page
Kadın Çemberi Kolaylaştırıcılık Eğitimi

26 Ekim Çar

|

Beşiktaş

Kadın Çemberi Kolaylaştırıcılık Eğitimi

Zaman & Mekan

26 Eki 2022 10:00 – 29 Eki 2022 17:00

Beşiktaş, Kuruçeşme, Bizim Tepe Çıkmazı No:2, 34345 Beşiktaş/İstanbul, Türkiye

Etkinlik Hakkında

KADIN ÇEMBERİ KOLAYLAŞTIRICILIK EĞİTİMİ

26-29 Ekim 2022 

Bizim Tepe (Robert Kolej Mezunlar Derneği Sosyal Tesisi), İstanbul

Bir kadın hakikatine, duygularına ve sezgilerine hürmet eder, ihtiyaçlarını karşılamak ve kendini gerçekleştirmek için sorumluluğunu alır ve bunu yaparken kadınlarla dayanışmayı seçerse hayatı nasıl değişir?

“Çember pratiği bir ritüeldir. Başı sonu bellidir; çemberi açtığımızda gündelik hayatımızdan ve bilincimizden sıyrılıp, ana ve birbirimize daha yüksek bir farkındalıkla, birlik bilinciyle mevcudiyetimizi sunmayı taahhüt ederiz. Bu ritüelde birbirimizin şahitliğinde büyük gizemin idrakine niyet eder, can kulağıyla dinler, gönül gözüyle şahit olur, kalp diliyle konuşur, doğrunun ve yanlışın ötesinde ilişkilenmeyi ve hakikati araştırırız. Adabıyla pratik edildiği zaman herkese, her şeye şifa olan şefkatli bir kucak, içimizdeki derin bilgeliklere temas etmemizi mümkün kılan bir rahim, bazen de yüzleşmemiz gerekenleri görmemizi sağlayan bir aynadır çember.”

Kadınlar Şifadır kitabından alıntı

Kadınlar Şifadır kadın çemberleri, 2013 yılından beri Türkiye’de ve dünyanın farklı yerlerinde yapılıyor. Filiz Telek’in tohumunu ektiği Kadınlar Şifadır’ın vizyonu kendi gücünün ve şifasının farkında, armağanlarını özgürce yaşamın hizmetine sunarak bu zamanlarda ihtiyaç duyduğumuz değişime öncülük eden kadınlardır. Zira insanlık olarak içinde bulunduğumuz zaman ve koşullarda, kadının bedenlemeye daha yatkın olduğu dişi bilgeliğe çok ihtiyacımız var. Kendiyle ve yaşamla bağlantıda, kendi ruhunun ve yeryüzünün rehberliğinde yaşayan kadının muazzam katkıları var dünyaya; yani kadın, kendinin olduğu kadar yaşamın da şifacısı ve dönüştürücüsü.

Kadının en derin şifa ve dönüşümünün, ilişkide olduğu ve güvendiği kadınların şahitliği, mevcudiyeti ve rehberliğinde mümkün olduğu inancıyla, Kadınlar Şifadır çemberleri kadınları beraber pratik etmeleri ve kadim dişi bilgelikleri hatırlamaları için çember adabıyla bir araya getiriyor. Bu çemberlerde pek çok kadının tomurcuklandığı, çiçek açtığı, sesini, evet’ini, hayır’ını, cesaretini bulduğu, bedeninin bilgeliği ve ruhunun rehberliğiyle buluştuğu güçlü ve şifalı bir alan açılıyor. Çember, kadın için sadece kişisel bir tekâmül aracı olmakla kalmıyor; aynı zamanda dişi bilgeliğin tezahür ettiği, yeniden canlandığı ve kolektif bilince aktığı bir alana dönüşüyor.

Filiz Telek’in geliştirdiği Kadınlar Şifadır kadın çemberlerinin temel pratiği çember ritüelidir; bunun yanı sıra beden ve ses pratikleri, meditasyon, ritüeller ve yeryüzü rehberliği kadın çemberlerinin diğer mihenk taşlarıdır ki hepsinin özünde derin dinleme yer alır. Eğitimde bunların tümüne değinmeye çalışacağız.

Esasen çember pratiğine adım atmak için bir eğitime ihtiyaç yoktur; bu pratiğin özü, çemberin ruhundan ve merkezinden deneyimleyerek, çembere çıraklık ederek öğrenilir. Bunun yanı sıra kolaylaştırıcılık yapmanın ve bir gruba alan tutmanın pek çok detayı ve önemli noktaları vardır ki bunlardan en önemlisi kişinin kendiyle çalışmasıdır. Bu sebeple bu eğitimde kişisel farkındalık pratiklerinden beden bilgeliğine, kişisel ihtiyaç ve sınırlardan grup dinamiklerine pek çok farklı konuda uygulamalı çalışmalar yapacağız.

Klasik didaktik eğitim yaklaşımlarından farklı olarak KŞ Kadın Çemberi Kolaylaştırıcılık Eğitimi, Filiz Telek’in 20 yıldır çemberlerde ve son 9 yıldır kadın çemberlerinde edindiği pratik deneyimlerin ve bilgeliklerin yanı sıra, bir erginlenme yolculuğunda destek olabilecek yaşam pratiklerini de uygulamalı olarak deneyimleme alanı sunuyor.

Mevcudiyet ve derin dinleme temelli bir yaşam pratiği olan çemberin yoluna adım atmak isteyen kadınları heyecanla bekliyoruz.

PROGRAM İÇERİĞİ:

1. GÜN – ÇEMBER’e GİRİŞ

Alanı Açmak ve güven alanı inşa etmek

Çembere Çıraklık

Çağrı/Niyet/Davet

Çember Adabı

Fiziksel alanı hazırlamak/Sunak yapımı

2. GÜN – DERİNLEŞME

Beden Farkındalığı

Derin Dinleme

Şahitlik Pratiği

Şifalandıran Yaratıcı İfade – Yazı, Resim, Dans, Ses

3. GÜN – OLGUNLAŞMA

Mevcudiyet Pratiği

Duygular, İhtiyaçlar, Sınırlar

Çemberin Gölgeleri

Alan Bilgeliği

4. GÜN – HASAT & KUTLAMA

Yas

Ritüeller

Yol Haritası ve Hasat

Kutlama

* Program akışında minimal değişiklikler olabilir. 

* Eğitimi tamamlayan katılımcılar, kolaylaştıracakları ilk kadın çemberi için eğitimin asistanları Burcu Ertunç ya da Aybike Savaşır Serdar’dan 1 saatlik bir mentorluk desteği alabilecekler. 

* Katılımcı sayısı 24 ile sınırlıdır.

LÜTFEN KATILIMLA İLGİLİ DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN kadinlarsifadir.egitim@gmail.com ADRESİNE YAZIN.

EĞİTMEN: FİLİZ TELEK

Filiz, yaklaşık 20 senedir gruplarla kolektif bilinç ve ortak akıl süreçleri üzerine çalışıyor. Kişisel farkındalık yolculuğuna çıktığından beri öğrendiklerini ve keşfettiklerini yazarak, fotoğraflayarak, kolektif öğrenme süreçleri tasarlayıp kolaylaştırarak paylaşan Filiz, bir yandan da yaşamın kutsallığını ve güzelliğini, her an ruhumuzdan yansıyan olasılıkların varlığını bize hatırlatan yaratıcı ifadelerin üretiminden keyif alıyor. 2010 yılında çıktığı kişisel şifa yolculuğunda temas ettiği dişi özünün rehberliğinde, 2013 yılında vizyonerliğini yaptığı ‘Kadınlar Şifadır’ (Women are Medicine) çemberinin tohumlarını ekti ve dünyanın farklı yerlerindeki kız kardeşleriyle birlikte bu tohumları filizlendirmeye devam ediyor. Stephen Jenkinson'un Orphan Wisdom School'unun öğrencisi olan Filiz 2012 yılından beri yas ve ölüm konusunda araştırmalar ve çalışmalar yapıyor. Kadınlar Şifadır kitabının yazarı ve Kadınlar Şifadır Platformu’nun kurucularından.

ASİSTANLAR: 

BURCU ERTUNÇ

2012 yılında ilk kez Çember’e oturdu ve büyük dönüşümü o gün geri dönülmez şekilde başladı. Yolculuğu, kendinden kendine bir yolculuktu, birçok rehbere ve ustaya ihtiyacı vardı. Doğa, zanaat ve Çember Burcu’ya şefkatli, hakikî, sevgi dolu ustalar oldular. Kendisiyle, içinde bulunduğu küçük topluluk ve daha geniş halkalardan tüm gezegene yayılan ilişkilerinin temel yapı taşının iletişim ve bağ kurmak olduğunu ve bunun da insan olmanın bir sanatı olduğunu usul usul anladı. Burada, Kadınlar Şifadır platformunda kadınların, kendilerini ve kabilelerini bulmalarına şahit olmak istiyor, bu büyülü süreçte onlara kulak vermek, onlarla birlikte öğrenmek ve ihtiyaçları olduğunda onlara, yaşamı çemberde dinlemeye dair destek vermek için bulunuyor.

AYBİKE SAVAŞIR SERDAR

Aybike; kendini bildi bileli yolda olan bir talebeydi. Talep eden, açılan yollardan merak ve hevesle yürüyen bir talebe.2016 yılında ona cömertçe açılan yol, hayatının en temel yolculuğuna dönüştü. Çember ile tanıştı ve çemberin çırağı, aşığı, dinleyeni, söyleyeni, öğreneni ve talebesi olmayı talep etti. O günden sonra çemberin büyüsüne, şifasına, gizemine teslim olarak yürüdü yolunu. Her adımda içinden yepyeni Aybike'ler doğurdu. Şubat 2021 yılından beri çok istediği çember çıraklığını Kadınlar Şifadır platformunda doya doya yapıyor. Çemberi, çember aracılığıyla, çemberde öğreniyor. Aynı zamanda platformda çalıştığı ekip arkadaşları ile beraber; birlikte çalışmak ve yeni bir çalışma kültürü üzerine öğrenme yolunda yürüyor. Çemberin çırağı, eşinin yoldaşı, bacılarının bacısı Aybike, şiire kanallık, kızına annelik ediyor… Her gün, mutlaka düşüyor ama küçük kabilesinin desteği ve ilhamıyla her gün, yeniden ayağa kalkıyor. İkiliğin içinde Bir’liğe hasrettir Aybike; Aşk için, aşkla var olmanın daimi talebesi.

***

DAHA ÖNCEKİ EĞİTİMLERE KATILANLAR NE DEDİ?

“Kadın çemberi kolaylaştırıcılık eğitiminin çağrısını duyduğumda o alanda olmam gerektiğine çok emindim. Sezgisel bir yerden, biliyordum orada olmalıyım, bu alanın bana, benim bu alan ihtiyacım var. Kendi dönüşümüm, inkişafım, ihtiyacım olan şifa, kadınlar için tuttuğum alanlardan geldi bana hep. Kendimle ve yaşamla bağlantı kurdukça, yolumun kadın alanından besleneceğini derinden idrak ettim. Tam bu yolda adımlar atarken bu eğitimle kesişti yollarımız. Eğitimin bütününde hep iki lens vardı sanki. Birincisi, kız kardeşlerle kolektif bir alanın içinde paylaşmak ve dinlemek, bütüne anlatmak, bütünden duymak. Diğer lens ise bu alanı başkaları için nasıl tutacağıma dair, damıtılmış, rafine edilmiş bilgiler. Sadece bilgi de değil, bunu gözlemleyerek, deneyimleyerek öğrenme fırsatı. Yani bir taraftan deneyimin içindeyken, bir taraftan dışardan şahitlik bilinciyle alanı izleyerek geçti dolu dolu 4 gün. Hem alanın kendisi, hem alan tutmaya dair edindiğim bilgiler, sonrasındaki yolculuğuma ışık oldu. Çember, tuttuğum tüm alanların merkezine oturdu, bulunduğum toplulukta, farklı buluşmalarda çok sayıda kadın çemberi kolaylaştırdım.  Bu eğitim, insiyatif alıp, çemberlerin davetini açmak için bana gereken desteği, ilhamı ve beceriyi verdi.  Ve açtığım alanlarda çemberin bilgeliği ve ışığıyla, birçok kadının kendi sesiyle, ihtiyaçlarıyla, rehberliğiyle buluştuğuna şahit oldum.  Duam şu ki, bu eğitim, bu alana hizmet etmek isteyen daha çok kişiye erişsin ve bu yolla daha çok kadın kendiyle ve bütünle ilişkisini derinleştirsin.”

Sevda Baysal

“Bu eğitimi duyduğumda çembere çıraklık etmeye niyet ettiğim zamanlardı. Uzun zamandır çemberlerde oturduğum için bir yanım 'çemberin eğitimi olmaz, ancak deneyimle yol alınır' diyordu. Zaten öyle de oldu. Eğitim kelimesi yerine bu deneyimi anlatmak için başka hangi kelime kullanılır bilmiyorum. Ama ben 4 gün boyunca çemberi deneyimleyerek hissettim, kokladım, yaşadım. Eğitimde olduğumu çoğu zaman unuttuğum ve 4 günlük bir kadın inzivasında hissettiğim bir deneyimdi. Ayrıca çemberle yanyana yürüyen bir çok pratiğe de yer açılmıştı. Ses, beden, oyun, şiddetsiz iletişim, meditasyon, müzik, yazı gibi pratiklerin çemberle nasıl harmanlanabileceğini deneyimleyerek öğrendim. Çembere çıraklık yolumda önemli bir eşikti benim için...”

Aybike Savaşır Serdar

“Kadınlarla olmak kalbimi açıyor. Filiz gibi kadınlarla olmak kalbimin zihnini açıyor. Sanki o bilinmezliğe (bilinçdışına), zihnimin (bilincimin) ışığıyla giriyorum. Girmekle kalmayıp o karanlıkta ilerlemeye cesaret ediyorum. Çünkü aslında sezgilerim var, sezgilerim gerçek, hatta TEK gerçek! Evet, çemberler beni sezgilerimle tanıştırdı. Filiz’den duyduğum ve unutamadığım bir çok cümle var kafamda, yeri geldiğinde yoluma ışık tutan cümleler.. Ama bu eğitimde duyduğum bir tanesi var ki tüm hayatım için “hayat kurtarıcı” oldu diyebilirim; Sapma diye bir şey yok! Olması gereken oluyor. Bu eğitim sadece çember eğitimi değil, bence; çok iddialı olacak belki ama ‘hayat eğitimi’ demek istiyorum ben bu eğitime. Kendine kabulün ve onunla birlikte gelen cesaretin, kendi varlığını onurlandırmanın alanı.”

Utkan Kolat Dikmen

Lütfen katılımla ilgili detaylı bilgi almak için kadinlarsifadir.egitim@gmail.com adresine yazın.

Fotoğraf: Cansu Kabakçı

bottom of page