top of page
İçimdeki Mabet - Kadın İnzivası
İçimdeki Mabet - Kadın İnzivası

09 Ekim Paz

|

Koan Akademi

İçimdeki Mabet - Kadın İnzivası

Kadınlar için mitopoetik bir gizem yolculuğu

Zaman & Mekan

09 Eki 2022 20:00 – 14 Eki 2022 12:00

Koan Akademi , Özkonak, 50530 Özkonak/Avanos/Nevşehir, Türkiye

Etkinlik Hakkında

İÇİMDEKİ MABET 

Kadınlar için mitopoetik bir gizem yolculuğu 

9-14 Ekim 2022   

Koan Akademi, Kapadokya

“İçinde taşıdığın imgelere hayat vermelisin.   

Onlar doğmayı bekleyen gelecektir.   

Hissettiğin yabancılıktan korkma.   

Gelecek, gerçek olmadan çok önce senin içinde belirmelidir.   

Sadece doğumu, yeni netliğin zamanını bekle.”   

Rainer Maria Rilke

İçerik:

kelimelerden eski bir dil var.  

su kadar bilge 

ve  sarmaşıklar gibi sebatkâr…

     sadece dinle, 

     - eklemlerimize saklanmış he-ce-ler 

bir bir sobelenmek ister.

hayal edilmeye var mısın?

İnsana ait kadim hikayeler vadide yükselerek uçan şahinin kanat çırpışında ve atalardan miras kemik-hafızada yani bedenlerimizde yaşamaya devam ediyor. Yaşamın içindeki ritim ve ritimsizlik bize rehber oluyor. Tekrar eden örüntüler bizi konfor alanında tutuyor. İsmimiz ve isimsizliğimiz, tanımlarımız ve tanımsızlığımız, umutlarımız ve çaresizliğimiz arasındaki ince köprüde raks ediyoruz.

Tüm bu devinim esnasında bazen kronos’tan (kronolojik zaman) kairos’a geçiveriyoruz:   Planlar, hesaplar ve sonuçlar dünyasından zamanın ötesinde, imajinasyonun ve an’ın içindeki canlılığın var olduğu bir bilgelik alanına.

İşte o alanda zihnimizle hayal etmeyiz. Hayal ettiriliriz. Gerçek hayal gücünün motoru bize kaderimizi yaşamamız için rehberlik eden ruh ve ruhumuzu bize yansıtan dünyadır. Zihnimizle kurgulayabileceklerimiz yaşamamız için küçüktür; alışkanlıkların ve inançların konfor alanından gelir ve bu konfor alanını muhafaza edebileceğimiz boyutlardadır. Yaşamın gizemlerine ait parçamız, içimizdeki tanrı parçamız ise bizi büyümeye, uyanmaya, hatırlamaya davet eder, bilinmeyene adım atmamız için teşvik eder. Kim kimi hayal eder, kim kimi çağırır, kim neyi yaratır bilinmez. Hayatın sık ormanında, yaşamın bizim için hayal ettiklerinin tezahür edebileceği bir açıklık yaratmak bizim sorumluluğumuz. Ancak o boşluğu hayal ettiğimizde, o boşluğun sınırlarını çizdiğimizde, o boşluğun içinde durabiliriz ki hayat yapacağını yapsın, eksin yabani kır çiçeklerinin tohumlarını.

     kelimelerden eski bir dil var medeniyetin evcilleştiremediği, 

     anavatanın o senin, hatırlamak selametin.

İçimdeki Mabet inzivasında bedenimizde ve ait olduğumuz büyük bedende - yeryüzünde - yaşayan mitos’u keşfe çıkacağız hep birlikte. Daha az söz, daha çok ses, daha çok hareket ve daha çok yaratıcılık ile beden enstrümanlarımızdan dile gelmek isteyen hikayeyi duymayı ve ifade etmeyi araştıracağız Kapadokya’nın gizemli coğrafyasında. Bize miras hikayeleri onurlandırarak onların kurbanı olmaktan özgürleşirken kendi özgün mitos’umuzun kahramanı olma yolculuğuna çıkacağız.

Merak, hayret ve hayal gücümüz yoldaşlarımız olsun.

Metodoloji:

Bu yolculukta beden-zihin bütünlüğünü aktive eden dans/hareket, ses, çember, hikaye, şiir ve diğer yaratıcı ifade formlarıyla derin dinleme ve mevcudiyet pratiklerini temel alacağız. Araştırmamız kişisel ve kolektif olmak üzere iki paralel düzlemde gerçekleşecek. Pratiklerimizi Kapadokya’nın imajinasyonu ateşleyen mitolojik coğrafyasından destek ve ilhamla uygulayacağız. Semboller, metaforlar ve imgelerle eş zamanlılıkların birbirine örüldüğü sihirli bir yolculuk yapacağız.

“Yaptıklarım benden bir nehir gibi aksın,  

zorlamadan, tereddütsüz,   

çocuklar nasılsa öyle.

O zaman o yükselen ve alçalan akıntılarda,  

derinleşen gelgitlerde açılan, geri dönen,  

şarkılar söyleyeceğim sana  

daha önce kimsenin yapmadığı gibi,  

genişleyen kanallardan   

açık denize akarak.”

Rainer Maria Rilke

KOLAYLAŞTIRICI: FİLİZ TELEK

Filiz zamanın ve dünyanın ruhunu dinleyerek kendini bilme yolunda Aşk’ın talebesi bir can. İlk çemberine oturduğunda kavuştuğu “başka bir dünya mümkün” vizyonuyla, hayatın ona sunduğu kıymetli armağanları gönülden paylaşıyor. Kadınların şifa olduğunu idrak ettiğinden beri kendi armağanlarının ve güçlerinin sorumluluğunu almaya razı kadınları çemberde buluşturuyor. En büyük özlemi insan ailesiyle birliği, kardeşliği, dayanışmayı deneyimlemek. Çemberin ve Yas’ın çırağı olan Filiz insanlığın ihtiyacı olan dişi bilgeliğin dünyada yeniden vücut bulması için hizmet ediyor. Kadınlar Şifadır kitabının yazarı ve Kadınlar Şifadır Platformu’nun kurucularından.

İNZİVA MEKANI: KOAN AKADEMİ

Koan Akademi; deneyim, doğaya uyum ve yavaşlamanın esas alındığı bir yaratıcı öğrenme merkezi.

Yolu düşen herkese farklı konularda bilgiye ve pratiğe erişim imkanı sunan ve deneyim yoluyla kişilerin kendilerini keşfetmeleri yönünde tetikleyen bir paylaşım merkezi.

Büyük bir telaş içerisinde olanca hızıyla akıp giden hayatın alışageldiğimiz yaşam döngüsündeki çarklardan bir tanesi olmaktan vazgeçip, kendi sesini işitmek isteyen, özündeki yaratıcı ile buluşmaya niyet eden insanlar için var Koan Akademi.

koanakademi.com

Bilgi için kadinlarsifadir.egitim@gmail.com adresine yazın. 

“Gözlerin işi tamamlandı. Şimdi git ve içinde hapsolmuş imgelerle kalbin işini yap.”  

Rainer Maria Rilke

Share this event

bottom of page